FAQ

Installatie van een zwembadoverkapping

Heb ik een vergunning nodig om een zwembadoverdekking te laten plaatsen?

In Wallonië moet u geen bouwvergunning aanvragen als de hoogte van de overkapping minder is dan 3,5 m en de oppervlakte kleiner is dan 75 m². Het is echter noodzakelijk om bij uw gemeente te informeren naar de geldende regels.

Wat zijn de voordelen van een zwembadoverkapping?

Zwembadoverkappingen bieden tal van voordelen, vooral in België, waar het weer zeer snel kan omslaan.

Wij noemen er een paar: 

 • minder onderhoud;
 • natuurlijk verwarmd water;
 • veiligheid voor kinderen en dieren;
 • heel het jaar door kunnen zwemmen;
 • bescherming tegen slechte weersomstandigheden;
 • makkelijk en snel te openen.

Is het mogelijk om een overkapping op maat te plaatsen?

Bij Pascal RICHE bieden wij zwembadoverkappingen op maat aan die aan uw behoeften voldoen. Bovendien zijn deze aangepast aan uw zwembad en de vorm ervan. Dankzij onze volledig op maat gemaakte oplossingen kunt u genieten van een overkapping die perfect in uw tuin en bij uw zwembad past.

Hoe lang duurt het om een zwembadoverkapping te plaatsen?

Wanneer de offerte is goedgekeurd, geven wij de bestelling door aan onze Duitse fabrikant Vöroka. Dan kan de productie beginnen. Het duurt 6 tot 8 weken voordat wij uw overkapping ontvangen. Afhankelijk van de complexiteit van uw project moet u nog 1 tot 3 dagen tellen voor de plaatsing. 

Zorgt een zwembadoverkapping voor een stijging van de temperatuur van het water?

Ja, een zwembadoverkapping zorgt op natuurlijke wijze voor een stijging van de temperatuur van het water met 8°C tot 10°C, in vergelijking met een zwembad zonder overkapping. Door een overkapping te laten installeren, geniet u niet alleen van een warmer, maar ook van een properder zwembad.

Welk model van zwembadoverkapping moet ik kiezen?

Wij van Pascal RICHE raden u de zwembadoverkapping aan die het beste bij u past, afhankelijk van uw gebruik, esthetische voorkeuren en behoeften.

Dit zijn de zwembadoverkappingen die wij aanbieden: 

 • lage zwembadoverkapping;
 • hoge zwembadoverkapping;
 • halfhoge zwembadoverkapping;
 • aangebouwde zwembadoverkapping;
 • vlakke zwembadoverkapping;
 • ronde zwembadoverkapping.

 

Ontdek onze zwembadoverkappingen

Hoe verloopt de installatie van een zwembadoverkapping bij Pascal RICHE?

Wij verwelkomen u in onze showroom voor een eerste kennismaking. Hier zullen wij u de verschillende soorten overkappingen voorstellen en dankzij onze tentoongestelde modellen kunt u een goed beeld krijgen van hoe het eindresultaat er zal uitzien. Daarna maken wij een tweede afspraak bij u thuis voor de opmeting. Vervolgens bezorgen wij u een offerte voor de overkapping, installatie en arbeidskosten. Dan spreken wij met onze partner-fabrikant Vöroka een datum af voor de plaatsing van uw nieuwe zwembadoverkapping. 

Installatie van een zwembad

Hoe verloopt de installatie van een zwembad met Pascal RICHE?

Elke zwembadinstallatie vereist voorbereiding. Daarom starten wij met een eerste gesprek bij ons op kantoor. Zo kunnen wij uw wensen en behoeften analyseren en de verschillende bouwconcepten aan u voorstellen. U krijgt ook de kans om in onze toonzaal verschillende zwembadmodellen te bekijken. Vervolgens bezoeken wij het terrein waar u uw zwembad wenst te installeren. Dit technische bezoek is essentieel omdat elk project uniek is en beantwoordt aan specifieke verwachtingen op het vlak van gebruik, ligging en esthetiek. Daarna stellen wij het project aan u voor en bezorgen u een volledige offerte inclusief de verschillende posten die verband houden met de constructie: de materialen, arbeidskosten, machines, buitenaanleg ... Zodra u het project hebt goedgekeurd, plannen wij de aanleg van uw toekomstige zwembad.

Hoe lang duurt het om een zwembad te bouwen?

De tijd tussen de goedkeuring van het project en de realisatie van het zwembad hangt af van twee elementen: enerzijds het moment waarop de gekozen materialen beschikbaar zijn en anderzijds de planning van de voorziene installatie. Deze termijn kan variëren van enkele weken tot enkele maanden.

Waarom een aannemer kiezen die mijn zwembad van A tot Z installeert?

Als u een aannemer kiest die zowel de volledige installatie als de buitenaanleg voor zijn rekening neemt, hoeft u geen beroep te doen op meerdere aannemers en hoeft u de opvolging tussen hen niet te coördineren of te organiseren. U heeft één aanspreekpunt om alles te beheren en de aanleg duurt minder lang. Een echte tijdswinst om sneller van uw zwembad te kunnen genieten!

Hoe verwarm ik het water in mijn zwembad?

Er bestaan tal van oplossingen om het water in uw zwembad te verwarmen. Wij sommen er enkele op: 

 • de warmtepomp: De pomp zet de calorieën uit de lucht of het water om in vloeibaar gas   dat kan worden gebruikt om het zwembadwater te verwarmen. Dit systeem wordt erg gewaardeerd om zijn zeer lage energieverbruik. Aan deze installatie kunnen zonnepanelen worden toegevoegd om de elektriciteit te produceren die nodig is voor de warmtepomp.
 • de zonnekap: Dit is een effectieve en voordelige oplossing om de warmte die zich na een zonnige dag heeft opgestapeld, vast te houden.

Hoe lang duurt de aanleg van een zwembad?

Hoe lang de aanleg van een zwembad duurt, hangt af van de specifieke kenmerken van uw project. Al naargelang de grootte van het zwembad kan de termijn variëren van één tot drie weken, afhankelijk van het type zwembad (in beton of geprefabriceerd), uw terrein, de aanleg, de weersomstandigheden, enz. Kortom, heel wat factoren bepalen hoe lang de werken uiteindelijk zullen duren.

Wat is de ideale periode om een zwembad te installeren?

Doorgaans wordt aanbevolen om een zwembad tussen de herfst en de lente te installeren. Dit is immers het ideale tijdstip om er zeker van te zijn dat u er in de zomer volop van zult kunnen genieten. Bovendien biedt dit nog andere voordelen: 

 • Uw zwembadspecialist heeft een minder drukke agenda, zodat de werkzaamheden sneller kunnen worden aangevat.
 • U heeft de nodige tijd om de omgeving rond het zwembad in te richten.
 • De wachttijd voor de installatie van uw zwembad is korter.

Hoe installeer ik een zwembad in kit?

Bij Pascal RICHE kunt u rekenen op volledige ondersteuning bij de installatie van uw zwembad in kit. U krijgt technische assistentie door een professional en kunt gratis een opleiding volgen die door een van onze technici wordt gegeven.

Hier volgt een overzicht van de verschillende stappen om zelf een inbouwzwembad in kit te monteren en te installeren: 

1. Kies de locatie van uw zwembad. Idealiter zou dit in de zon moeten zijn, beschut tegen de wind, uit de buurt van bomen en op een vlakke ondergrond. Hierna kunt u de locatie afbakenen. 

2. Graaf de put voor het zwembad. Wanneer het graafwerk gebeurd is en u de grond heeft afgevoerd, is uw terrein klaar voor de plaatsing van uw voorgefabriceerde of betonnen zwembad.

3. Voor een zwembad van beton met verloren bekisting: 

 • Start met de montage van de zwembadstructuur. Monteer de wanden volgens de verschillende stappen die in de handleiding worden beschreven. 
 • Leg de liner als zwembadbekleding. 
 • Sluit de apparatuur aan op het elektriciteitsnet.
 • Vul de put aan.
 • Plaats de boordstenen en andere uitrusting: ladder, zwembadterras, enz.

4. Start met het in werking stellen van uw zwembad.

5. Uw zwembad is klaar om er de hele zomer van te genieten!

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze zwembaden in kit en de opleidingen die wij aanbieden voor de installatie ervan.

Welk budget moet ik voorzien voor de aanleg van een zwembad?

De prijs van een zwembad hangt af van verschillende elementen: 

 • het gewenste type zwembad: ingegraven zwembad, zwemkanaal, zwembad in kit, buiten- of binnenzwembad, enz.;
 • de gebruikte materialen, apparatuur en bekleding;
 • de afmetingen, diepte en vorm van het zwembad.

Daarnaast moet u rekening houden met de installatiekosten van uw zwembad, waaronder: 

 • de installatie- en arbeidskosten, tenzij u ervoor kiest om uw zwembad in kit zelf te installeren;
 • de voorbereiding van de locatie en de voorbereidende werken: elektrische aansluiting, grondwerken, drainage, enz.;
 • de inbedrijfstelling van het zwembad;
 • de bouw van de technische ruimte;
 • de buitenaanleg. 
   

Welk materiaal moet ik voor mijn zwembad kiezen?

Wij van Pascal RICHE installeren verschillende soorten zwembaden: zwembaden van beton en voorgefabriceerde zwembaden.

Welke vorm moet ik voor mijn zwembad kiezen?

Er bestaan verschillende vormen van zwembaden, die elk voordelen bieden. U zult echter rekening moeten houden met verschillende criteria, zoals de esthetiek en het gebruiksgemak dat het zwembad u kan bieden.

Wij van Pascal RICHE plaatsen enkel rechthoekige zwembaden van hoge kwaliteit met rechte, strakke lijnen. Bovendien is deze vorm ideaal om lengtes te zwemmen en om de ruimte optimaal te benutten.

 

Ontdek onze realisaties

Heb ik in België een vergunning nodig om in mijn tuin een zwembad aan te leggen?

Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de oppervlakte van het zwembad en de regio waar u het wil aanleggen.

In het Waalse Gewest is een vergunning niet nodig als het zwembad ingegraven is, maximaal 75 m² groot is, niet zichtbaar is vanaf de straat, zich op minstens 3 meter van de grenzen van uw terrein bevindt, bestemd is voor privégebruik en als er nog geen ander zwembad op uw terrein aanwezig is.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de dienst Stedenbouw van uw gemeente.

Onderhoud van uw spabad

Wanneer moet ik het water in mijn spabad verversen?

Hoe vaak u het water in uw spabad moet verversen, hangt af van verschillende elementen, zoals het aantal mensen dat regelmatig in het spabad gaat, de gebruiksfrequentie en de onderhoudsfrequentie. Algemeen genomen, schatten wij dat het water van een spabad ongeveer elke 3-4 maanden moet worden ververst voor dagelijks gebruik door 2 personen, op voorwaarde dat het spabad regelmatig wordt onderhouden.

Op welke temperatuur moet ik mijn spabad verwarmen?

De temperatuur van een spabad kan tussen 32°C en 42°C liggen. De ideale temperatuur ligt echter rond de 37-38°C.

 • Tussen 38°C en 40°C: voor volwassenen en sessies van maximum 10 minuten.
 • Tussen 32°C en 35°C: voor kinderen, zwangere vrouwen en sessies langer dan 10 minuten.

Hoe onderhoud ik mijn spabad?

Regelmatig onderhoud is essentieel om de levensduur van uw spabad te verlengen en om ten volle van uw ontspanningsmomenten te kunnen genieten. Enkele essentiële stappen:

1. Het water schoon houden: Ontsmet het water door middel van chloor of uv C, controleer regelmatig de pH, hardheid en alkaliteit van het water en zet de filtratie aan. Spoel u voor het baden af onder de douche, zo voorkomt u vervuiling van het water.

2. De apparatuur reinigen: Reinig de tank, de waterlijn en de apparatuur in de technische ruimte wekelijks of tweewekelijks, afhankelijk van de gebruiksfrequentie.

3. De leidingen onderhouden: Wij raden u aan de binnenkant van de leidingen met een geschikt product te reinigen voordat u het spabad leeg laat lopen.

4. Uw spabad beschermen: Om het onderhoud van uw spabad te vereenvoudigen, kunt u voor een overdekking kiezen. Zo is uw spabad makkelijker schoon te maken en kunt u het hele jaar door van uw ontspanningsruimte genieten, ongeacht het weer.

Installatie van een spabad

Welk budget moet ik voor de aankoop van een spabad voorzien?

De prijs van een spabad hangt af van vele criteria, zoals: 

• het type spabad: draagbaar, ingebouwd, zwemspa;
• de locatie: bovengronds of ingegraven;
• de materialen;
• het filtratiesysteem;
• het aantal plaatsen;
• de opties en accessoires: afdekzeil, overdekking, verlichting, enz.

Nadat u al uw wensen op een rijtje heeft gezet, zal de adviseur van Pascal RICHE u een volledige offerte bezorgen voor het spabad en de levering, installatie en inbedrijfstelling ervan.
 

Wat moet ik doen voordat ik mijn spabad voor de eerste keer gebruik?

Voordat u uw spabad gaat gebruiken, raden wij u aan de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen. Als u voor een spabad van Pascal RICHE kiest, zal een technicus het voor u in werking stellen zodat u er in alle rust van kunt genieten.

De eerste stap bestaat erin om het spabad met water te vullen en het vervolgens te verwarmen tot 35-37°C. Deze stap duurt vrij lang: afhankelijk van de grootte van het zwembad kan dit enkele uren in beslag nemen. Zodra dit gebeurd is, moet u het spabad, inclusief de filtratie, beginnen te programmeren. Om de filtratie correct te kunnen instellen, is het noodzakelijk om de gebruiksfrequentie van het spabad in te schatten, want deze zal de intensiteit van de filtratie beïnvloeden.

Wat is de beste plek om mijn spabad in te richten?

Bent u van plan een spabad te kopen, maar u weet niet waar u het moet installeren om optimaal van uw ontspanningsmomenten te genieten? Kies eerst een rustige plek uit, waar anderen u niet kunnen zien. De ideale locatie hangt bovendien af van uw tuin of terras.

Hoe kies ik een spabad?

Op basis van de volgende elementen kunt u bepalen welk spabad het beste bij u past: 

1. de plaats: binnen, buiten, ingegraven, bovengronds;
2. het gebruik: ontspannen, ontspannen en/of zwemmen, zwemmen; 
3. de grootte: het aantal mensen dat in het spabad past;
4. het massagesysteem: aerojet, hydrojet, venturi-systeem;
5. de isolatie: een goed geïsoleerd spabad verbruikt minder elektriciteit;
6. het filtratiesysteem;
7. het verwarmingsysteem;
8. het budget.

Wij van Pascal RICHE bieden spabaden aan die zijn aangepast aan uw wensen, behoeften en budget, en aan de plaats waar uw nieuwe ontspanningsruimte zal komen.

Onderhoud van uw zwembad

Wat zijn de onmisbare accessoires om mijn zwembad te reinigen?

De gelukkige eigenaar van een zwembad houdt met de volgende 10 onmisbare accessoires zijn zwembad altijd schoon: 

 • een bodemschepnet;
 • een oppervlakteschepnet;
 • een borstel;
 • een magische spons;
 • een zwembadstofzuiger;
 • een thermometer;
 • een complete set waterbehandelingsproducten;
 • een set strips om het water te testen;
 • een zwembadrobot;
 • een automatisch waterbehandelingssysteem.

Wat is de beste waterbehandeling voor mijn zwembad?

Chloor is de meest gebruikte behandeling om een zwembad te desinfecteren. Het verwijdert zowel bacteriën als schimmels en algen dankzij een krachtige bactericide, fungicide en algicide werking. U kunt eveneens gebruik maken van uv-desinfectie, wat een uitstekend alternatief is voor chloor. Een uv C-behandeling van water doodt alle organismen die in het water aanwezig zijn en garandeert gezond, kristalhelder en zacht water. Bovendien is het een milieuvriendelijke methode.

Hoe maak ik mijn zwembad klaar in de lente?

Na de overwintering moet uw zwembad weer correct worden opgestart, om u een optimaal en aangenaam nieuw zwemseizoen te garanderen. 

Hoe reinig ik mijn zwembad?

Om te beginnen is het noodzakelijk om het water van uw zwembad regelmatig schoon te maken met behulp van een schepnet om het grootste vuil te verwijderen dat op het oppervlak drijft, zoals insecten, bladeren ... Als u echter over een goed filtratiesysteem beschikt, hoeft u geen schepnet te gebruiken, omdat vuil direct in de skimmer wordt gezogen.

Maak vervolgens het zwembad grondig schoon met behulp van:

 • een zwembadstofzuiger;
 • een elektrische of hydraulische zwembadrobot.

Ten slotte moet ook het waterfiltratiesysteem gereinigd worden: 

 • de skimmers: Zij zuigen de onzuiverheden uit het water op en sturen ze naar de pomp. De skimmermandjes, waarin het grootste vuil wordt vastgehouden, moet u schoonmaken.
 • de pomp: Zij stuurt het water naar de filter, dat vervolgens naar het zwembad wordt teruggevoerd. Het kan nodig zijn om de voorfiltermand schoon te maken.
 • de filter: Hij houdt alle kleine onzuiverheden van het zwembadwater tegen en het is belangrijk om de druk ervan te controleren.

Wat is de ideale pH voor mijn zwembadwater?

De ideale pH is 7,4. Deze waarde kan echter variëren afhankelijk van:

 • de waterhardheid (TH): Afhankelijk van de regio waar u woont, kan het kalkgehalte van het water verschillen.
 • de waterbehandelingen zoals ontsmettingsmiddelen: De pH en het chloor kunnen met elkaar interfereren.

De pH van het water moet aan deze parameters worden aangepast: tussen 7,2 en 7,4.

Welke chloorvrije behandelingen bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten chloorvrije behandelingen, maar deze zijn – in tegenstelling tot in Frankrijk – ten strengste verboden in België. Het gaat hier om broom en PHMB.

De enige oplossing die in België beschikbaar is als u een alternatief voor chloor wil, bestaat erin uw zwembad te desinfecteren door middel van een uv-lamp.

Het water in mijn zwembad wordt groen. Wat moet ik doen?

Wanneer het water van uw zwembad groen wordt, moet u het een schokbehandeling met chloor geven. Meet vóór deze behandeling de pH van het water en herstel, indien nodig, het evenwicht. Controleer vervolgens de werking van het filtratiesysteem van het zwembad en zorg ervoor dat de filter proper is.

Zodra deze controles zijn uitgevoerd, moet u chloorpellets of -korrels toevoegen in de dosis die op de verpakking van het product staat vermeld. Borstel vervolgens de algenresten weg en/of schakel uw robotstofzuiger in. Nu hoeft u alleen nog maar te wachten tot het water weer helder is. Wanneer het zwembad proper is, kunt u weer zwemmen.

Hoe test ik de pH van mijn zwembad?

Wij raden u aan om de pH van uw zwembadwater minstens één keer per week te controleren.

Hiervoor bestaan verschillende technieken: 

 • Colorimetrische pH-tests: verkrijgbaar als teststrips. Steek de strip gewoon een paar seconden in het water, haal hem eruit en wacht tot hij verkleurt. De vierkantjes op de strip reageren met de stoffen in het water en veranderen van kleur. Vergelijk de kleur dan met de kleurenschaal om de pH te bepalen.

Wij benadrukken dat deze tests nauwkeurig en zorgvuldig moeten worden uitgevoerd om geen valse resultaten te verkrijgen:

 • De producten moeten uit de zon en weg van vocht bewaard worden.
 • De wachttijd voor het aflezen van de resultaten moet gerespecteerd worden.

Hoe onderhoud ik mijn zwembad in de winter?

Wanneer het weer niet meer geschikt is om te zwemmen en u dus niet langer gebruik maakt van uw zwembad, is het absoluut noodzakelijk om uw zwembad winterklaar te maken.
Hiervoor moet u wachten tot het zwembadwater gedaald is tot 12°C. Dit onderhoud moet jaarlijks worden herhaald om het water te behouden en de bekleding van het zwembad tijdens de winter te beschermen.

Hoe onderhoud ik mijn zwembad in de zomer?

Dagelijks:

 • Verwijder het grootste vuil met een schepnet.
 • Schakel het filtratiesysteem van het zwembad in.
 • Sluit de zwembadoverkapping of leg het afdekzeil terug op het zwembad na het zwemmen.

Wekelijks:

 • Meet de pH en alkaliteit van het water en de concentratie ontsmettingsmiddel door middel van een specifieke test.
 • Reinig de bodem en de wanden van het zwembad met een zwembadstofzuiger of reinigingsrobot.